:::: Over Diny
:::: Huidtherapieën
:::: Vergoedingen/verwijzingen
    Home    Links    Contact/Route

:: Acnebehandeling
:: Camouflagetherapie
:: Chemische peeling
:: Coagulatie
::
Ontharen
:: Littekentherapie
:: Oedeemtherapie
::
Manuele lymfedrainage
:: Aanmeten van therapeutisch
     elastische kousen

:: Couperosetherapie

 

OEDEEMTHERAPIE      

Er is sprake van oedeem wanneer vocht zich ophoopt in de huid. Het ontstaat wanneer de afvoer van weefselvocht verminderd is. Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor een afname van de afvoer van het weefsel vocht. Het kan veroorzaakt worden door een verwonding, door een ontsteking, na een operatie, door verwijdering of beschadiging van lymfeknopen, door bestraling, door een zwangerschap, door bepaalde medicijnen of bij allerlei ziektes.
We onderscheiden 3 vormen van oedeem:

 1. Lymfoedeem, deze vorm van oedeem ontstaat door beschadiging of verwijdering van lymfeknopen of lymfevaten. Dit kan gebeuren door een verwonding maar ook door een ontsteking of bestraling.     
 2. Veneus oedeem, deze vorm van oedeem ontstaat doordat de bloedvaten niet goed werken. Dit kan ontstaan na een trombose of bij spataderen.    
 3. Lipoedeem, deze vorm van oedeem ontstaat door een verstoring in de aanmaak van vetweefsel.

Wanneer u last heeft van oedeem heeft u meestal een dikke arm of een dik been. Het kan zijn dat u pijn heeft, steken, een zwaar gevoel in de arm of het been en dat u de arm of het been niet goed kunt bewegen. Ook kunt u last hebben van jeuk, pigmentvlekken of verhardingen in de huid. Het is goed om deze klachten serieus te nemen en te laten behandelen. Wanneer u lang door loopt met deze klachten kunnen ze chronisch worden.   
Oedeemtherapie kan uit de volgende therapievormen bestaan:

 1. Manuele lymfedrainage
 2. Zwachtelen (Ambulante compressie therapie)
 3. Beweging- en ademhalingsoefeningen
 4. Lymfepress (Een apparaat wat zachte druk uitoefent zodat het vocht beter afgevoerd wordt)
 5. Littekentherapie
 6. Wondverzorging
 7. Lymfetape 
 8. Huidverzorging
 9. Therapeutisch elastische kousen

Door middel van Manuele Lymfedrainage stimuleert de huidtherapeut de afvoer van vocht waardoor oedeem vermindert. Manuele Lymfedrainage is een bepaalde manier van masseren. Het is een zachte massage waarbij de lymfevaten in de huid een beetje worden gerekt. Hierdoor worden de lymfevaten gestimuleerd en gaan ze beter functioneren waardoor er meer vocht afgevoerd wordt.
Om het effect van de manuele lymfedrainage vast te houden is het goed om te zwachtelen na de massage. Ook is het heel verstandig om bepaalde beweging- en ademhalingsoefeningen te doen. Wanneer het oedeem na een aantal behandelingen afgenomen is, worden meestal therapeutisch elastische kousen aangemeten. Door de kousen blijft er druk op de huid wat voorkomt dat de huid weer gaat zwellen. Er kunnen kousen voor de benen maar ook voor de armen aangemeten worden.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een consult, advies of behandeling kunt u Diny van Beek telefonisch bereiken op tel.nr. 030-2144094 of een e-mail sturen naar dinyvanbeek@huid.to .

 

Home  l  Over Diny  l  huidtherapieën  l  Vergoedingen/verwijzingen  l  Links  l  Contact  l  Algemene voorwaarden  l  Sitemap